Gebakken banaan

Houdt u van gebakken banaan, of wilt u dat een keer proberen? Met name in de Surinaamse keuken is dit een bekend gerecht en is men er gek op. U kunt de gebakken banaan ook gewoon zelf maken, wij zetten de stappen voor u op een rij.

Baka Bana als gebakken banaan
In Suriname spreekt men niet over een gebakken banaan, maar over een baka bana. Het is vrij eenvoudig om dit zelf te maken. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van een echte bakbanaan, in tegenstelling tot de gewone banaan. Het is een wat ander product. Zou u gebakken banaan maken met een regulier exemplaar uit de supermarkt? Dan is de kans groot dat de banaan wat te zacht is en deze uit elkaar zal vallen op het moment dat u deze probeert te bakken. Maak daarom gebruik van een baka bana, die u ook gewoon in Nederland kunt verkrijgen.

Grote bananen
De bakbananen zijn over het algemeen een stuk groter dan de reguliere bananen. Ze meten gemiddeld 30 – 40 centimeter, waardoor ze er wat anders uitzien dan de bananen die wij kennen uit de supermarkt. De schil van de bakbanaan is over het algemeen stevig hard en kan zowel geel, groen als wat roodachtig van kleur zijn. De bakbananen zijn hoog aan koolhydraten en daardoor rauw niet zo goed verteerbaar. Het is daarom van belang om de baka bana daadwerkelijk te bakken, zodat dit een ware lekkernij is en het lichaam de gebakken banaan goed kan verteren.

Rijpe baka bana

Het is van belang om alleen gebruik te maken van de rijpe baka bana. Des te rijper deze is, des te beter het lukt om een heerlijke gebakken banaan op tafel te zetten en er daarmee voor te zorgen dat u voor een bijzonder gerecht kunt zorgen. Is de schil al wat zwart aan het worden? Dan is dit een goed teken en kunt u de schil waarschijnlijk gemakkelijk verwijderen. Spoel de bananen af onder de kraan na het verwijderen van de schil, soms kan er een wat melkachtige stof op zitten. Met name onrijpe bananen hebben deze stof nog in zich. Vervolgens kunt u uw banaan bakken en zet u heerlijke gebakken banaan op tafel.